Skip to content

Voordelig thuisbezorgd

Betalen met iDEAL

Laagste prijs aanbieder

Altijd snel geleverd

Wat is grind

Wat is Grind

Grind is een afzettingsgesteente. Wat betekent dit? Dat het gesteente op een natuurlijke manier de vorm krijgt. Deze wordt gevormd door water, wind of zelfs ijs. Het steensoort wordt meegevoerd in rivieren en gletsjers. De kracht van de stroming van het water zorgt ervoor dat alle scherpe randen en hoeken worden afgesleten. Hier komt vervolgens ook het verschil vandaan tussen onze splitsoorten en de andere steensoorten. De afgeronde stenen noemen wij grind. Deze stenen moeten wel minimaal 2 millimeter groot zijn en kleiner van 63 millimeter. Te klein betekent dat het onder de zandsoorten valt en wanneer het groter is dan wordt het gezien als gesteente.

Het gesteente wordt veelal gebruikt voor beton en asfalt, veruit het grootste gewoon deel gaat daar naartoe. Waar komt grind vandaan? Gewoon uit Nederland. Een aanzienlijk deel komt uit Limburg en daarnaast nog kleinere gedeeltes uit andere provincies en de Noordzee. Het gewonnen grind wordt vaak nog op gezeefd zodat partijen in een gewenste maat geleverd kunnen worden.

Grofheid van het steensoort

  • Fijn grind: 2 tot 5,6 milimeter
  • Matig grof grind: 5,6 tot 16 milimeter
  • Zeer grof grind: 16 tot 63 milimeter

Fracties

Om het steensoort in de meest praktische of juiste grootte te leveren wordt het gezeefd voordat het uitgeleverd wordt. Dit gebeurt door de stenen te storten op lopende banden, en deze zorgen dat het op maat wordt gesorteerd. Veel gebruikte fracties zijn 0-8 mm, 8-11 mm, 8-16 mm of 16-32 millimeter.

De gebruikte fracties zijn de zeefmaten, hiervoor geldt niet de maximale maat van de korrelgrootte. Zo kan een langwerpige steen van 12 x 12 x 50 millimeter ook door een zeef van 12 x 12 mm vallen.

De toepassingen

Het siersteen is divers inzetbaar en biedt naar een mooie uitstraling ook een positieve invloed op de afwatering van de grond eronder. Daarnaast wordt het ook wel gebruikt als toeslagstof in beton. Ook wordt het steensoort gebruikt als drainerend funderingsmateriaal en in grindkoffers. Er is ook zoiets als dakgrind, dit soort is heel rond afgesleten en kan voor die toepassing gebruikt worden.. Tot slot wordt grind natuurlijk veel gebruikt als siergrind in tuinen, op paden, opritten of parkeerplaatsen. Grind is bij Splitshop.nl makkelijk online te bestellen en wordt, evenals alle andere artikelen, binnen 48 uur geleverd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *